Ben je op zoek naar tips tegen stress? Dan ben je hier aan het juiste adres, want in dit artikel heb ik een aantal tips voor je uitgewerkt die jou kunnen helpen bij het tegengaan of misschien wel voorkomen van stress.
Stress met mate is goed en het houdt je scherp, maar te veel stress maakt jou en de mensen dicht om je heen niet vrolijk. Daarnaast is te veel stress ook niet gezond voor je lichaam.
En dat is wel hetgeen wat we willen voorkomen.
Daarom zijn er een aantal dingen die je (structureel) toe kunt passen om het stresslevel te verlagen misschien zelfs wel te voorkomen (wat nog beter zou zijn natuurlijk). Vaak zijn het simpele kleine tips die jou een stuk beter kunnen doen voelen.
Lees dus snel even verder en wie weet kun jij door het toepassen van deze simpele tips jouw eigen stresslevel een stuk verlagen.
Inhoud
Niet te veel willen doen
Er zijn tegenwoordig zoveel dingen waarvan we denken dat we die ‘moeten’ doen.
We moeten een instrument bespelen, we moeten sporten, we moeten twee keer per jaar op vakantie, we moeten naar alle verjaardagen, etc.
Maar ik wil je gelijk even uit deze illusie halen, want niet alles moet namelijk. Het is vaak dat ‘we vinden’ dat we alles ‘moeten’ doen. Dit omdat we:
- Anders denken er niet bij te horen of;
- Bang zijn dat we dingen missen in het leven.
Maar iets wat je je af moet afvragen is: Wat zijn de ‘echte’ belangrijke dingen die ik ‘moet’ doen?
Hieronder geef ik je een tweetal voorbeelden van dingen die je jezelf af kunt vragen of je ze ook echt ‘allemaal’ moet doen:
- Je beoefend drie verschillende soorten sport. Is dit echt nodig en vind ik ze ook alle drie even belangrijk en leuk?
- Naar de verjaardagen van al je vrienden gaan. Komen zij ook allemaal naar jouw verjaardag, zijn het echte goede vrienden en ga je er ook graag naartoe?
Dus de vraag die je jezelf hier moet stellen is:
Geniet jij echt van het leven of is iedere dag van jouw leven een bepaalde ‘rat-race’ omdat je te veel dingen moet doen van jezelf en je omgeving?
Iets om over na te denken en misschien zijn er wel wat dingen die je kunt schrappen om stress te doen verminderen.
Neem de tijd om te kunnen ontspannen
Zorg van tijd tot tijd voor voldoende ontspanning. En hiermee bedoel ik ook echt ontspannen en niet met je laptop op de bank voor de tv nog even wat e-mails beantwoorden.
Nee, hiermee bedoel ik echt ontspannen.
Lees bijvoorbeeld in alle rust een boek waarbij je even al je gedachten kunt laten afdwalen op dat ene boek, kijk naar een serie waarbij je goed kunt ontspannen of neem een bad.
Het kan vanalles zijn. Zolang jij er maar mee tot rust komt.
En vaak werkt het ook om dit te doen in een rustige en relaxte ruimte.
Een goede nachtrust
Naast voldoende ontspanning is een goede nachtrust erg belangrijk. ‘s Nachts verwerk je namelijk een hoop van wat je die dag allemaal hebt meegemaakt. En een goede nachtrust zorgt er voor dat je je ontspant en tot rust komt. Wanneer je geen goede nachtrust hebt gehad, ben je wat gevoeliger voor prikkels waardoor je weer eerder gestrest geraakt.
En een goede nachtrust bereid je voor door eerst nog iets ontspannend te doen.
Je kunt namelijk beter in slaap vallen nadat je iets ontspannend hebt gedaan in plaats van dat je bijvoorbeeld kort voor het slapen gaan nog hebt gesport of deelgenomen hebt aan een actieve vergadering.
Kort na een actieve bezigheid zijn we simpelweg nog ‘te actief’ dat we ook meteen gemakkelijk in slaap kunnen vallen. Doe dus eerst wat aan ontspanning ;).
Een gezond voedingspatroon
Wanneer je te maken hebt met stress, is het juist van belang dat je ‘juist’ een gezond voedingspatroon aanneemt.
Juist wanneer je stress hebt, ben je vaak wel meer geneigd om naar de ongezondere voeding te grijpen. Op het moment zelf zal het goed voelen om ongezonde voeding te eten, maar daarna heb je vaak spijt van dat je het gedaan hebt.
Naar eigen ervaring kan ik je zeggen dat het schrappen van ongezonde voeding jou ook een hoop meer energie op zal leveren.
Gebruik een agenda
Het gebruik van een agenda kan een hoop stress tegengaan. Zeker omdat je met het gebruik van een agenda de dingen die je moet doen kunt plannen en gestructureerd uit kunt voeren.
Op deze manier structureer je je dagelijkse dingen die je moet doen maar ook op de lange termijn. En dit geldt voor zowel dingen die werk gerelateerd zijn als privé zaken.
En door juist deze dingen te structureren creëer je rust in je hoofd omdat je de dingen die je moet doen op papier hebt staan. Maar let hierbij wel op dat je je agenda niet te vol propt met dingen die je moet doen.
Zorg er tot slot wel voor dat je agenda ook realistisch en dus haalbaar is. Of wel, ga geen dingen inplannen waarvan je van te voren al denkt van: ‘Dat ga ik eigenlijk helemaal niet redden’.
Tip: Plan dingen zo in, dat je dingen kunt combineren. Op deze manier voorkom je dat je van het ene naar het andere moet. Combineer dus gerelateerde dingen en plan ze zo in je agenda in, dat ze op bijvoorbeeld één dag uitgevoerd kunnen worden.
Werk met to-do lijstjes
Naast het gebruik van een agenda kan een to-do lijstje je ook helpen bij het verminderen van stress. Op deze manier spoken er niet continu dingen door je hoofd van wat je allemaal nog moet doen.
En dat zou je op de volgende manier kunnen doen:
- Schrijf alles op waarvan je denkt: ‘Dat moet ik nog allemaal doen’. En dan hebben we het hier over alles, dus zowel de dagelijkse boodschappen als de dingen die wat meer lange termijn zijn.
- Categoriseer deze dingen vervolgens in de wekelijkse/dagelijkse dingen en dingen die éénmalig zijn, zoals bijvoorbeeld het opnieuw verven van je buitenkozijnen.
- Vervolgens is het zaak om al deze dingen prioriteiten toe te kennen. Dus welke dingen zijn echt belangrijk en moeten zo snel mogelijk uitgevoerd worden en welke dingen kunnen nog wel even wachten.
Wat voor veel mensen ook werkt, is om dit wekelijks te doen.
Zij maken op bijvoorbeeld zondagavond een to-do lijstje van wat ze iedere dag gaan doen de komende week. Deze mensen zijn vaak ook veel productiever.
Onderstaand voorbeeld heeft niet zo zeer met een to-do lijstje te maken maar geeft wel aan dat het werken met lijstjes erg goed kan werken.
Om een voorbeeld te geven. Wie denk je dat sneller boodschappen heeft gedaan?
- De persoon die naar de winkel gaat, de hele winkel afstruint en daar kijkt wat hij of zij nodig heeft (en misschien niet weet wat er precies nog in huis is) of;
- De persoon die thuis geïnventariseerd heeft wat er nog in huis is, vervolgens een boodschappenlijstje maakt en aan de hand daarvan boodschappen gaat doen?
Het werken met lijstjes kan dus stukken beter werken dan alles maar te moeten onthouden in je hoofd of lukraak maar wat dingen doen.
En tot slot geldt hier hetzelfde als bij het gebruik van een agenda dat de punten die op je to-do lijstje staan, wel haalbaar en dus realistisch moeten zijn.
Mediteren
Het klinkt je misschien wat zweverig in de oren maar meditatie kan je helpen om tot rust te komen.
Waar je bij stress vaak wat onrustiger ademhaalt en een hogere hartslag hebt, concentreer je je bij het mediteren met name op de ademhaling door rustig en diep adem te halen.
In het begin kan dit erg lastig zijn, omdat je snel dreigt af te dwalen met je gedachten, maar door je juist te focussen op je ademhaling kom je tot rust en verder:
- Verlaagt het je hartslag
- Zorgt het ervoor dat je minder stresshormonen aanmaakt
- Kun je op deze manier je hoofd leegmaken
Mediteer bij voorkeur ook in een rustige omgeving waar je niet gestoord kunt worden. In een onrustige omgeving dwalen je gedachten te snel af.
Een opgeruimde omgeving
Zorg er voor dat je omgeving is opgeruimd. En dan hebben we het over je werkplek, je huis, je auto en andere ruimtes waar je vaak komt.
Een opgeruimde ruimte geeft namelijk veel meer rust in je hoofd.
Zelf kom ik namelijk veel meer tot rust als mijn omgeving ook opgeruimder is. Als voorbeeld noem ik even mijn slaapkamer. Zolang mijn slaapkamer opgeruimd blijft, ben ik zelf als persoon ook veel rustiger en ontspannen en is het ook gemakkelijker om tot rust te komen.
Ritme en regelmaat
Een bepaald ritme en regelmaat is erg belangrijk als je stress wilt tegengaan of voorkomen. Met name een goed ritme speelt hier een belangrijke rol.
Allereerst even het verschil tussen ritme en regelmaat:
Bij ritme hebben we het bijvoorbeeld over iets wat we iedere dag doen. Wat betreft eten zou het er ongeveer zo uit kunnen zien:
- Ontbijt rond 08:00
- Tussendoortje rond 10:00
- Lunch rond 12:00
- Tussendoortje rond 15:00
- Avondeten rond 18:30
Regelmaat slaat daarentegen meer op iets wat je geregeld doet, maar niet iedere dag, week of maand op hetzelfde tijdstip of misschien sla je het wel een keer over.
Een aantal voorbeelden:
- Iedere zondag naar je opa en oma maar er wordt ook wel eens een zondag overgeslagen
- Ongeveer twee keer per maand afspreken met een goede vriend of vriendin
Zoals je ziet zijn de bovenstaande voorbeelden dingen die je met regelmaat doet, maar niet altijd op dezelfde dag of met dezelfde frequentie.
Het hanteren van een bepaald ritme zorgt ervoor dat je lichaam zich hier op afstelt, maar het is dan wel belangrijk om je zoveel als mogelijk aan dat ritme te houden. Anders moet je lichaam continue bijsturen en raakt het eerder van streek wat kan zorgen voor meer stress.
Achterhaal de oorzaak
Het hebben van stress heeft bijna altijd een oorzaak. Dus een belangrijke tip tegen stress is: Probeer de oorzaak of oorzaken te achterhalen die ervoor zorgen dat je gestrest bent.
Want alleen door het aanpakken van de oorzaak is het mogelijk om je stressniveau op een natuurlijk manier naar beneden te halen of misschien wel helemaal te laten verdwijnen.
Ga dus voor jezelf na waar de stress vandaan kan komen. Maak desnoods een lijstje waar je voor jezelf op zet wat de mogelijke oorzaken kunnen zijn.
Misschien zit de oorzaak of oorzaken wel verscholen in één of meerdere van deze tips die je nu aan het lezen bent ;).
Beweeg voldoende
Zorg voor voldoende beweging voor het verlagen van je stressniveau.
Door met een bepaalde inspanning te bewegen, of wel te sporten, maakt je lichaam het stofje endorfine aan.
Zie de endorfine als een soort van feel good drug dat helpt tegen stress ;). Maar naast het feit dat het aangemaakt wordt door te sporten, wordt endorfine ook aangemaakt door:
- Het eten van bepaalde soorten voeding en dan met name ook voeding waar suikers en vetten inzitten
- Wanneer je verliefd bent
- Door wat vaker te lachen en plezier te hebben
- Door te mediteren
- En op andere momenten waarbij je je goed voelt
Ga multitasking uit de weg
Twee of meerdere dingen tegelijk doen bestaat niet! En dan bedoel ik hiermee dat je nooit twee of meer dingen jouw volle aandacht kunt geven.
Nou heb ik het hier niet over bijvoorbeeld lopen en een telefoongesprek voeren tegelijk, want lopen is een behoorlijk geautomatiseerd proces waardoor je je aandacht voor bijna honderd procent bij het bellen neer kan leggen.
Maar hier heb ik het over twee dingen tegelijk doen waarvoor een bepaalde constante aandacht nodig is.
Bijvoorbeeld een zakelijk telefoongesprek voeren en een e-mail typen zal niet gaan. Je hersenen moeten dan namelijk continu schakelen tussen de twee verschillende processen. En dat schakelen en opnieuw kunnen focussen kost tijd.
Of wel, niet echt efficiënt.
Voorkom de verschillende vormen van multitasken en denken dat je door veel verschillende taken tegelijk te doen tijd wint, want dat doe je namelijk niet!
Je wordt veel effectiever als je je volledig op één taak focust en dan doorgaat naar de volgende taak.
Tip: Probeer zoveel mogelijk afleiding te elimineren. Een grote boosdoener is de smartphone. Wanneer deze afgaat, piept, oplicht, etc. zijn we ontzettend snel afgeleid.
Probeer deze is stil te zetten en van je af te leggen. Je zult zien dat je daardoor een stuk productiever zult worden en meer gedaan krijgt in een kortere tijd, waardoor ‘multitasken’ niet nodig zal zijn.