Home » Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Lees dan dit!

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Lees dan dit!

Toe aan een nieuwe uitdaging maar géén idee waar je moet beginnen of denk je misschien dat het niet slim is om een nieuwe uitdaging aan te gaan?

Heel begrijpelijk.

Het aangaan van een nieuwe uitdaging kan namelijk veel veranderingen teweeg brengen in je huidige leven.

Maar dat moet jou niet weerhouden om eventueel een nieuwe uitdaging aan te gaan. Integendeel zelfs.

Wanneer het voor jouw een goed gevoel geeft om die stap te nemen, is er niets wat jou daarvan moet weerhouden.

Hieronder vertel ik je graag waarom je een nieuwe uitdaging in je leven aan zou moeten gaan en wat daar zoal bij komt kijken.

Nieuwe uitdaging aangaan

Een nieuwe uitdaging aangaan beslis je vaak niet van het één op het ander moment.

Hier gaat vaak wel het een en ander aan vooraf. Maar vaak is de reden dat je niet meer gelukkig bent op je huidige werk of dat je simpelweg toe bent aan vernieuwing, iets anders dus.

En dat is heel begrijpelijk.

Het kan bijvoorbeeld zijn dat er voor jouw simpelweg geen uitdaging meer in je werk zit of dat er geen mogelijkheden zijn verder door te kunnen groeien in het bedrijf van waar je werkt.

Dat is vaak ook een reden dat je vastloopt en misschien op den duur zelfs niet meer met volle plezier naar je werk toe gaat.

En dat moet ik eigenlijk het teken zijn dat je na gaat denken over je verdere toekomst. Het inslaan van een andere richting waarbij je opnieuw uitdagingen aan kan gaan.

Je bent nooit te oud

Je hoort vaak dat mensen zeggen dat ze te oud zijn voor een nieuwe uitdaging. Ze zijn inmiddels de 50 gepasseerd en denken dat niemand hen meer wil.

Enerzijds kan het inderdaad zo zijn dat niet alle werkgevers je willen. Maar denk dan niet altijd dat dit aan je leeftijd ligt.

Wanneer jij namelijk goed gekwalificeerd bent en een flinke dosis werkervaring met je meebrengt, zijn er nog genoeg bazen die jou aan willen nemen.

Laat jezelf dus niet kennen door te denken dat ze je toch niet willen omdat je te oud denkt te zijn.

En dan nu…

En wanneer je voor jezelf duidelijk hebt dat je niet (meer) gelukkig bent in je huidige baan, is het tijd om hier verandering in te gaan brengen.

#1 Bedenk wat je wilt bereiken

De eerste stap is het nadenken over waar je naartoe wilt.

Wat zie jij jezelf graag doen en wat zou je tot aan je pensioen wel willen blijven doen?

En wat voor stappen wil je graag nog maken in je carrière?

Allemaal vragen waar je goed over na moet denken alvorens je besluit een nieuwe uitdaging aan te gaan.

Je kunt dan misschien wel toe zijn aan die nieuwe uitdaging, maar heb wel een plan van hoe je vervolgstappen er volgens jou uit zullen gaan zien.

#2 De banenmarkt verkennen

Wanneer je voor jezelf duidelijk hebt dat je toe bent aan iets nieuws en weet wat je wil, is het tijd om de markt eens te gaan verkennen.

Kijk eens naar wat voor soort vacatures die jou interesse hebben er zoal zijn.

Doe dit gewoon eens een avondje door wat vacaturesites af te struinen. Vaak kun je met filters die op de website beschikbaar zijn snel vinden naar wat je zoekt.

Zo kun je bijvoorbeeld zoeken binnen een bepaalde straal vanaf je woonplaats en het soort dienstverband.

En wanneer je wat interessants hebt gevonden raad ik je aan om de links van de desbetreffende vacatures gewoon even op te slaan.

Doe dit totdat je een mooi lijstje hebt van zo’n 5 tot 10 vacatures.

Daarnaast kun je er ook voor kiezen om je aan te melden bij zo’n vacaturesite. Je geeft dan in je profiel aan naar waar je op zoek bent en upload je CV. Bedrijven kunnen op deze manier ook contact zoeken met jou als kandidaat.

#3 Je CV en de sollicitatiebrief

De volgende stap is dat je een nette en overzichtelijke CV hebt.

Zorg ervoor dat deze up-to-date is en dat er niet te veel overbodige dingen inzitten. Dat je vroeger als 15-jarige een krantenwijkje hebt gehad hoeft daar echt niet in komen te staan.

Hou het kort zodat een werkgever in één oogopslag kan zien van wat voor kandidaat hij of zij voor zich heeft. Denk aan maximaal twee pagina’s.

Ditzelfde geldt ook voor de sollicitatiebrief.

Een sollicitatiebrief moet niet te lang zijn. De opbouw van een sollicitatiebrief ziet er vaak als volgt uit:

  • Je eigen adres gevolgd door het adres van het bedrijf
  • Plaats en datum van waar de brief geschreven/getypt wordt
  • Het onderwerp
  • De aanhef
  • Inleiding/opening
  • Je motivatie > de waarom
  • Argumenten > wat je te bieden hebt
  • Afsluiting
  • Ondertekening
  • Verwijzing naar bijlage > CV

En wanneer je het lastig vindt om sollicitatiebrieven te schrijven, zou je eens kunnen kijken naar het Sollicitatiebrief Handboek.

Dit handboek geef je goede handvaten om sollicitatiebrieven te kunnen schrijven die er ook daadwerkelijk voor kunnen zorgen dat de kans op een uitnodiging verhoogd.

Daarnaast bevat het ook nog eens 110 voorbeeldbrieven waar je wel mee vooruit zou moeten kunnen ;).

Kijk hier naar wat het Sollicitatiebrief Handboek inhoudt >>

#4 Ga solliciteren

Nadat je de markt verkent hebt en jezelf beschikbaar gesteld hebt op bijvoorbeeld vacaturesites of zelf wat interessante vacatures bent tegengekomen, is het natuurlijk tijd om daadwerkelijk sollicitatiebrieven te gaan sturen.

De banen zullen je namelijk niet vanzelf aan komen waaien. Ga dus actief solliciteren.

Verwacht niet dat je van ieder bedrijf een reactie zult ontvangen. Stuur daarom ook meerdere sollicitatiebrieven naar verschillende bedrijven.

Op deze manier vergroot je je kans dat een bedrijf op jou zal reageren. En de kans dat een bedrijf zal reageren is ook zeer afhankelijk van jouw brief.

Wanneer jouw brief voor de werkgever zegt dat jij de ideale potentiele kandidaat voor hen bent, zal je ook sneller worden uitgenodigd.

Besteed hier dus de nodige aandacht aan.

Schrijf de perfecte brieven met hulp van het Sollicitatiebrief Handboek >>

#5 Het sollicitatiegesprek

Voor de één zal het spannender zijn dan voor de ander, maar een goede voorbereiding op je sollicitatiegesprek kan in je voordeel werken.

Zorg er voor dat je je op bepaalde vragen en die je kunt krijgen voorbereid. Er worden namelijk veelal dezelfde vragen gesteld als:

  • Wat spreek jou aan deze functie?
  • Wat is reden dat je weg gegaan bent bij je vorige werkgever?
  • Waarom zouden we voor jou moeten kiezen?
  • Waar zie jij jezelf staan over 3, 5 of 10 jaar?
  • Hoe zou jij ons bedrijf omschrijven?
  • Hoe ziet de inhoud van de functie er in jouw ogen uit?
  • Etc.

Allemaal vragen die ze zouden kunnen stellen.

Probeer hier over na te denken zodat je niet met je mond vol tanden komt te staan.

Verder is het belangrijk dat je er natuurlijk netjes en verzorgd uitziet. Wat betreft de kleding die je draagt zijn er niet echt regels en is ook afhankelijk van het type bedrijf.

Wanneer je bijvoorbeeld solliciteert naar een bankfunctie, is het heel normaal als je in pak verschijnt. Maar wanneer je bij bijvoorbeeld bouwmarkt gaat solliciteren, zullen ze raar opkijken als je in pak verschijnt.

Pas je kledingstijl hier dan ook op aan.

Zorg er verder voor dat je gewoon jezelf bent en presenteer de beste versie van jezelf, maar overdrijf niet. Dan moet het helemaal goed komen.

Vaak geen weg meer terug

Bedenk goed bij jezelf dat wanneer je eenmaal gekozen hebt om een andere weg in te slaan, dat er vaak geen weg meer terug is.

Wanneer je reeds ontslag hebt genomen is het niet altijd mogelijk om nog terug te keren. Of je moet natuurlijk een heel erg meegaande werkgever hebben die jou graag weer opnieuw aan wil nemen.

Het is dan ook goed om even na te denken wat je op dit moment hebt.

Bedenk je goed dat het op een ander niet altijd beter zal zijn. Geen één werkgever is perfect en over het algemeen is er overal wel ‘iets’.

Vaak zien we alleen de negatieve kanten van ons huidige job, maar probeer ook eens de positieve kanten van je huidige baan eens op een rijtje te zetten.

Dit zouden er verrassend meer kunnen zijn dan dat je in eerste instantie zou denken.

Waarom ik je vraag om hier over na te denken, is dat de reden om een nieuwe uitdaging aan te gaan niet moet zijn omdat je denkt dat het ergens anders beter is.

Je moet echt weten dat ook als je een nieuwe uitdaging aangaat bij een nieuwe bedrijf, het ook daar wel eens tegen kan zitten en het niet altijd allemaal zo zal gaan zoals jij het je voorstelt.

Succes met het vinden van een nieuwe uitdaging!

OP ZOEK NAAR DE IDEALE BAAN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN MET HET VINDEN VAN WERK DAT JE LEUK VINDT.

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


MEER INFORMATIE >>

Plaats een reactie