Home » Grenzen aangeven in 3 simpele stappen!

Grenzen aangeven in 3 simpele stappen!

Grenzen aangeven kan erg moeilijk zijn voor sommige mensen en dat is begrijpelijk. We leven nu eenmaal in een maatschappij die veel van je verwacht en waardoor de kans ook aanzienlijk groter is dat men over je heen loopt.

Een maatschappij waarin het belangrijk is om NEE te kunnen zeggen maar toch voor velen is dit niet gemakkelijk. Je wilt diegene wellicht niet teleurstellen en zegt dan toch maar ja, en dat terwijl je – om wat voor reden dan ook – eigenlijk nee moet zeggen.

Het is belangrijk om voor jezelf aan te geven waar dat jouw grenzen liggen en daar hoort nee zeggen ook bij, hoe moeilijk dat in bepaalde situaties ook kan zijn.

In dit artikel wil ik je wat meer vertellen over onder andere de redenen dat we altijd maar ja zeggen, maar ook hoe jij in twee simpele stappen kunt nagaan wanneer je eigenlijk eens nee zou moeten zeggen.

Lees dus snel verder en hopelijk kun jij na dit artikel je grenzen aangeven en wat misschien nog wel belangrijker is, bewaken ;).

Redenen om ja te zeggen

Ja zeggen en toegeven is theoretisch gezien even gemakkelijk als nee zeggen. Maar ja en amen zeggen is in de praktijk voor de meeste mensen gemakkelijker dan nee te zeggen.

Het zijn vaak de onbewuste stemmetjes in je hoofd die het nee zeggen moeilijker voor je kunnen maken.

Een aantal verschillende redenen waarom je toch maar ja zegt, terwijl je eigenlijk nee wilt zeggen:

  • Je wilt de ander niet teleurstellen
  • Te meegaand
  • Je bent bang voor de reactie van de ander
  • Een te hoog verantwoordelijkheidsgevoel
  • Denken dat je die extra taak er ook nog wel bij kunt pakken
  • Je bent bang dat er ruzie ontstaat als geen ja zegt

Al deze redenen gaan vaak ten koste van jou zelf als persoon. Op deze manier kun je jezelf verliezen in de maatschappij waarin je nu leeft op zowel mentaal als fysiek vlak, wat vervolgens weer kan leiden tot:

  • Stress
  • Een burn-out
  • Slecht kunnen slapen
  • Piekeren
  • Relatieproblemen

Niet echt positief dus.

Daarom is het belangrijk om voor jezelf te weten wanneer je ja moet zeggen, maar ook (wellicht nog wel belangrijker) wanneer je nee moet zeggen.

In de volgende stappen wil ik je graag uitleggen hoe je je grenzen kunt bepalen om vervolgens weer te kunnen bepalen of je ja of nee zegt in bepaalde situaties.

Stap #1 Waar liggen jouw grenzen?

Alvorens je je grenzen gaat aangeven of wel het uitspreken hiervan tegenover een ander, moet je eerst voor jezelf duidelijk hebben tot hoever iets of iemand mag gaan en niet verder.

Het is dus zaak dat je je eigen grenzen gaat definiëren, anders weet je voor jezelf ook niet wanneer iets of iemand deze dreigt te gaan overschrijden en dat is voor ieder persoon weer anders.

Een grens bepalen maakt het tevens voor je zelf gemakkelijker om te bepalen wanneer iemand te ver dreigt te gaan (je grens dreigt te overschrijden).

Hieronder wil ik je even een tweetal voorbeelden geven van grenzen bepalen voor jezelf op het gebied van je werk en vrienden

Voorbeeld 1: Grenzen bepalen  op het gebied van werk

Situatie: Je hebt al twee weken op rij overgewerkt op zaterdag omdat je baas dat vroeg vanwege het vele werk dat er nog is. Hierdoor heb je al twee keer op rij andere afspraken af moeten zeggen/verzetten.

Nu vraagt je baas dit voor de derde week op rij, terwijl je ook deze keer al afspraken hebt staan.

Wat je kunt doen:

  1. Ja zeggen terwijl je eigenlijk geen zin hebt en alweer afspraken af moet zeggen, maar je wilt je baas niet teleurstellen omdat er nog zo veel werk is.
  2. Dit keer nee zeggen, omdat je de vorige twee keren ook al toegegeven hebt en afspraken hebt moeten verzetten.

In het eerste geval laat je enigszins over je heen lopen. Je geeft namelijk bij jezelf aan dat je geen zin hebt en alweer afspraken moet verzetten.

In geval twee definieer je duidelijk je grens: Je wilt namelijk best een X aantal keren overwerken maar nu is het genoeg.

Voorbeeld 2: Grenzen bepalen op het gebied van je vrienden

Situatie: Je hebt al een aantal keren afgesproken met een goede vriend, maar nu laat hij het al voor de derde keer op het laatste moment afweten. Dit vind je uiterst vervelend aangezien je hier wel al een aantal keren tijd voor vrijgemaakt hebt.

Wat je kunt doen:

  1. Je zegt dat het niet erg is en doet vervolgens een poging om een nieuwe afspraak te maken.
  2. Je geeft aan dat je het niet prettig vind dat er iedere keer op het laatste moment afgezegd wordt en geeft aan dat je voorlopig niks meer af wilt spreken.

Je kunt deze grenzen heel goed vergelijken met bijvoorbeeld jouw achtertuin en de achtertuin van je buren (als je die een hebt natuurlijk).

Ook hier is een grens gedefinieerd en zelfs vaak duidelijk aangegeven met een schutting. Zo is het voor beide duidelijk tot hoever je mag gaan.

Stap #2 Je grenzen herkennen

Wanneer je je grenzen bepaald hebt voor jezelf is het belangrijk om het moment te herkennen wanneer iemand je grens probeert te overschrijden. In veel gevallen gebeurd dit niet expres maar vaak onbewust. Want wanneer de ander niet weet wat hij of zij kan maken en/of zeggen, is de kans groot dat diegene bijvoorbeeld:

  • Continu een beroep op jou zal doen omdat jij toch altijd ja zegt
  • Iedere keer datzelfde grapje zal blijven maken omdat niet duidelijk aangegeven wordt jou dat je dat niet leuk vindt
  • Te laat blijft komen, omdat er toch geen consequenties volgen op het te laat komen

En op juist dit punt is het belangrijk om die grens aan te geven, want anders zal die grens continu overschreden worden terwijl je eigenlijk vindt dat diegene gewoon te ver gaat.

Want de een kan de herhaling van een bepaald flauw grapje best handelen terwijl je bij de ander na herhalen van datzelfde flauwe grapje een bepaalde grens overschrijdt.

Stap #3 NEE durven zeggen

nee durven zeggenNa het herkennen van je grenzen is het tijd voor stap #3, het verdedigen van deze grens.

Je weet nu waar je grenzen zijn en het is nu zaak dat je nee gaat zeggen op het moment dat iemand jouw grenzen dreigt te overschrijden.

Er doet zich een situatie voor waar dat je dus normaal gesproken ja op zal zeggen, maar je gevoel zegt dat je het niet wilt en dus nee wilt zeggen.

Het is belangrijk dat je voor jezelf weet wanneer dat je NEE moet zeggen in een bepaalde situatie, maar dat klinkt vaak gemakkelijker dan men denkt.

Let op: Het is niet nodig om altijd maar te verantwoorden waarom je nee zegt. Als jij nee zegt, heeft die ander daar niet altijd een geldende reden voor nodig.

Bescherm ze goed, je grenzen!

Resultaten van het aangeven van grenzen

Het aangeven van grenzen en deze ook niet laten overschrijden, pakt in de meeste gevallen positief uit, mits je het op de juiste manier doet.

Wanneer jij duidelijk je grenzen aangeeft, zullen anderen je vaak ook respecteren omdat jij weet wat je wilt.

Daarnaast is het aangeven van je grenzen ook goed voor je zelfvertrouwen. Het aangeven van je grenzen is namelijk een belangrijk onderdeel in het ontwikkelen van goed en gezond zelfvertrouwen, wat het leven ook weer een stuk aangenamer zal maken.

Cursus assertiviteit

Gaat het aangeven van grenzen je erg moeilijk af? Geen paniek!

Je bent niet de enige die hier mee worstelt.

Maar het is wel goed om te weten dat assertief gedrag en dus ook het aangeven van je grenzen, alles te maken heeft met zelfvertrouwen.

Wanneer je namelijk niet voldoende zelfvertrouwen hebt, wordt het ook erg lastig om in bepaalde situaties NEE te durven zeggen.

Een cursus die je daar erg bij kan helpen, is de eCursus Blijvend Zelfvertrouwen. Deze cursus is ontwikkeld door Frank de Moei die al reeds duizenden mensen heeft geholpen bij een gelukkiger en succesvol leven.

Ik zou zeggen, neem zelf eens kijkje naar zijn online cursus en beslis voor jezelf of het je waard is. Maar ik kan je wel vertellen dat er geen betere investering is dan in jezelf!

>> KORTINGSLINK ECURSUS BLIJVEND ZELFVERTROUWEN <<

BEN JIJ HET OOK ZAT EN WIL JE GRAAG MEER ZELFVERTROUWEN?


KIJKEN DAN EENS NAAR DE E-CURSUS VAN FRANK DE MOEI WAARIN HIJ JOU KAN HELPEN BIJ HET CREEREN VAN MEER KRACHT, RUST EN ZELFWAARDERING

(Meer dan 1000 deelnemers gingen jou al voor)


BEGIN DIRECT!

Plaats een reactie